Ghid pentru spălarea părului
Spălarea părului este ceva absolut normal, obișnuit, ba chiar necesar pentru o viață sănătoasă. Este o activitate introdusă in rutina noastră de zi cu zi, astfel încât nu-i dăm atât de multă importanță pe cât ar trebui.
Până la urmă, este un proces atât de banal, ce anume am putea face greșit în această pivință?
Aparent, multe !
Conform savanților „Harvard Health” și a hairstyliștilor celebrii cum ar fi Brad Mondo, Chris Appleton și Jen Atkin, s-a descoperit că felul in care te speli pe cap, poate fi cheia sănătății și a întreținerii părului. Iată câțiva pași ușori pe care oricine trebuie să-i urmeze:
1. Folosește o temperatură potrivită a apei
O teorie populară sugerează spălarea părului cu apă rece pentru un păr mai strălucitor, dar specialiștii țin să contrazică acest mit al procesului de spălare.
Ceea ce se recomandă este o temperatură a apei potrivită, destul de caldă încât cuticulei părului să-i fie posibil să se deschidă, În felul acesta toate impuritățile, mizeria și produsele folosite atât pe păr cât și pe scalp vor fi eliminate.
Dacă apa este prea rece atunci cuticula părului nu se va putea deschide, iar dacă apa este mult prea fierbinte, atunci părul va avea un aspect mult prea uscat.
2. Aplică șampon doar pe scalp
Scalpul este cel care produce sebum, uleiurile naturale care conferă părului aspectul de „nespălat”, prin urmare, doar scalpul trebuie spălat in profunzime. Spuma care se prelinge pe restul părului în timpul spălării este suficientă pentru curățarea acestuia.
„Într-adevăr, câteodată până și vârfurile părului pot deveni uleioase, dar uleiul vine din scalp, Scalpul este cel care produce sebum-ul – părul în sine nu produce uleiuri”, -explică Brad Mondo,Youtuber și hairstylist celebru .
Prin urmare, frecarea vârfurilor în timpul spălării afecteaza cuticula și încâlcește părul. Părul fiind în cea mai vulnerabilă stare atunci când este ud.
3. Nu folosi mișcări circulare
Frecarea dură a scalpului poate afecta și irita pielea, mai ales dacă îți folosești unghiile; acestea pot produce mici tăieturi, care pot duce la căderea în exces a părului. Încearca să îți foloseși cat de mult posibil buricele degetelor.
Folosind mișcări circulare, părul lung în special, se poate încâlci foarte usor. Este de preferat să folosim mișcări drepte; de sus în jos sau de la stânga la dreapta pentru cel mai bun rezultat.
4. Folosește balsam și mască
În funcție de starea părului tău, mai ales daca este vopsit/decolorat ți se recomandă să folosești balsam sau mască hidratantă pentru păr. Ce ar fi daca le-ai folosi pe ambele deodată?
„Prefer să folosesc atât balsam cât și mască la fiecare spălare. Este o diferență care pur și simplu se observă.” –dezvăluie Chris Appleton, hairstylist celebru pentru colaborări cu marile vedete cum ar fi Kim Kardashian, Jennifer Lopez si Ariana Grande.
Balsamul descâlcește părul, îl înmoaie și îl pregatește pentru urmatorul pas; masca. Aceasta oferind hidratare în profunzime și alte proprietăți benefice oricărui tip de păr.
Folosind atât balsamul cât și masca, oferi părului hidratarea și extra-love-ul de care are nevoie.
5. Nu încerca să îți usuci părul cu prosopul
Având în vedere faptul că părul ud și proaspăt spălat este în cea mai fragilă stare, frecându-l cu prosopul nu face altceva decât să rupă până și firele noi și sănătoase.
Jen Atkin -considerată una dintre cele mai bune hair styliste din întreaga lume-,interzice până și punerea părului ud și proaspăt spălat „în turban”. Deși multe dintre noi facem acest lucru din obișnuință sau pentru simplul fapt că este convenabil, acesta poate provoca alopecie, cauzând tensiune la nivelul rădăcinii, astfel dăunând liniei părului în general.
Ceea ce Jen recomandă în loc, este să tamponăm ușor părul ud cu un prosop cât mai moale și fin la atingere, poate chiar un material de tricou, doar cât să absoabă excesul de apa din păr.
Nu este nepărat ușor să „ne lăsăm” de unele obiceiuri nesănătoase, dar pentru început am putea adăuga în rutina noastră zilnica aceste mici sfaturi ușoare primite de la cei mai buni dintre cei mai buni.
Photo by Tim Mossholder on Unsplash