Cum alegi un uscator de par: modele, tehnologie, tipuri
Unul dintre cele mai comune electrocasnice este foehnul, adica uscatorul de par – acesta a evoluat suficient in ultimele decenii incat sunt deja o serie de lucruri importante pe care trebuie sa le cunosti. Majoritatea consumatorilor sunt de parere ca toate uscatoarele de par sunt cam la fel, dar in realitate acest lucru este oarecum adevarat. In mod sigur, scopul unui astfel de aparat este sa iti usuce parul, dar asemanarile se opresc aici. Datorita avansurilor tehnologiei moderne noile generatii de uscatoare de par au un numar de caracteristici care transforma simplul proces de uscare a parului.
Oferta de uscatoare de par este bogata, aceasta cuprinzand de la modele accesibile cu preturi de pana în 100 de lei, pana la modele profesionale care depasesc pretul de 300 de lei. Printre acestea se pot gasi optiuni care folosesc solutii constructive simple, insa pe masură ce preturile cresc, incep sa apara incalzitoare cu materiale mai deosebite, care promit o uscare mai sigura si mai buna, posibilitati de control superioare si, evident, carcase fabricate din materiale superioare si cu finisaje mai bune. Pentru alegerea unui uscator de par bun, ar trebui sa tineti cont de necesitatile personale. Astfel, persoanele cu par sensibil sau cele care se tund scurt au nevoie de aparate care ofera trepte de putere joasa sau elemente de incalzire avansate cu control de temperatura, evitand astfel incalzirea si uscarea excesiva a parului, in timp ce persoanele care au parul cu fir gros sau cu lungime mare au nevoie de un volum de aer ridicat, asadar de un motor performant.
Tipuri de uscatoare de par
Tipul motorului – motorul este celalalt element important al unui foehn, dupa elementul de incalzire, fiind impreuna responsabile cu asigurarea unui flux constant si puternic de aer cald. Din punct de vedere constructiv avem de-a face cu doua tipuri principale de motoare: cu curent continuu si cu curent alternativ. Motoarele cu curent continuu (DC) sunt cele mai comune, sunt capabile sa functioneze la turatii foarte inalte si sunt suficient de compacte pentru a nu ingreuna prea tare uscatorul. Aceste doua avantaje se traduc insa in urmatoarele doua dezavantaje: sunt zgomotoase si au o durata de viata destul de redusa. La polul opus se afla motoarele cu curent alternativ (AC), intalnite doar pe modelele mai scumpe de foehnuri. Aceste tipuri de motoare sunt sensibil mai silentioase, neputand functiona la turatii prea mari, au o durata de viata mai lunga, insa sunt si mai voluminoase, afectand dimensiunile si greutatea finala a uscatorului.
Tipul elementului de incalzire – cele mai importante avansuri tehnologice au fost inregistrate la elementul de incalzire, care acum este mult mai eficient decat la primele tipuri de uscatoare, care foloseau (si inca mai folosesc pe modelele ieftine) o rezistenta de aliaj metalic infasurata in jurul unui element izolator.
Elementele ceramice de incalzire folosesc raze infrarosii pentru a incalzi parul din interior spre exterior acest lucru fiind mult mai bland decat un simplu val de aer cald.
Elementele de incalzire din turmalina incalzesc uniform ajutand parul sa isi pastreze stralucirea si reducand ciufuleala. Turmalina emite, de asemenea, si ioni pozitivi care reduc efectul electrostatic si usuca parul rapid fara sa il coaca.
Foehn cu functie de ionizare – poate cea mai avansata functie prezenta intr-un uscator este cea de ionizare, adica de eliminarea a ionilor, particule chimice incarcate pozitiv sau negativ, ce interactioneaza cu parul, uscandu-l mai repede, sterilizandu-l si intarindu-l. Sau cel putin aceasta este povestea servita de producatori.
In realitate nu exista niciun studiu stiintific care sa demonstreze beneficiile folosirii unui jet de aer cald plin cu ioni negativi (tipul de ion eliminat de un feon in clipa de fata). Acesta este si motivul pentru care nu cred ca trebui sa cauti neaparat aceasta functie in mod expres, mai ales ca este folosita de uneori doar pentru a stoarce cativa bani in plus de la cumparatori.
Ce trebuie sa stii cand alegi un uscator de par
Acum ca ne-am lamurit care sunt tipurile principale de uscatoare si ce avantaje aduce fiecare tehnologie in parte propun sa despicam specificatiile tehnice pe care trebuie sa le cunosti atunci cand iti faci lista de cumparaturi:
Dimensiuni si greutate – cu cat ai parul mai lung si mai des cu atat va trebui sa tii mai mult timp mana in aer, deasupra capului. Intelegi deci de ce este important sa alegi un feon de dimensiuni mai mici, mai usor, ce poate fi manevrat fara prea mult efort. Nu neglija si forma foehnului, pentru ca un model ergonomic poate fi mai usor de manevrat, chiar daca este mai mare.
Puterea si tipul motorului – Puterea (masurata in Watti) celui mai bun uscator de par este indicatorul cel mai precis al nivelului de caldura produs. Cu cat aceasta este mai mare, cu atat mai repede iti va usca parul. Cele mai accesibile modele sunt cele in gama de pana in 1500 W, dar iti recomandam sa mergi mai sus, spre 2000 W sau chiar si mai mult de 2000 de watti, pentru ca poti oricand scadea treapta de putere.
Nivele de temperatura –in special utila daca folosesti un uscator de par cu motor puternic este posibilitatea de a seta nivelul de temperatura al jetului de aer care iese prin duza uscatorului. In general pentru par scurt ai nevoie de temperaturi joase, in timp ce parul des si lung are nevoie de temperaturi mai mari de functionare.
Trepte de viteza – similar cu reglarea nivelului de temperatura, un foehn modern trebuie sa permita reglarea vitezei aerului in cel putin doua sau trei trepte de viteza ca sa poti ajusta corespunzator jetul de aer cald in functie de stilul de coafura, de balsamul si samponul folosit la spalare.
Curatare facila – un jet puternic de aer inseamna si foarte mult praf care trece prin componentele feonului, deci in timp acesta va incepe sa degaje un miros neplacut de praf incalzit daca nu il cureti suficient de des. Recomandarea noastra este sa alegi un model cu filtru detasabil ce poate fi curatat sau spalat foarte usor.
Materialele folosite in constructie – desi majoritatea uscatoarelor vin cu o carcasa exterioara din plastic, exista si modele mai rezistente, cu elemente ceramice care nu doar arata bine, dar sunt mai rezistente in timp la zgarieturi si nu se incalzesc la fel de tare in timpul functionarii (risc mai mic de te arde). Materialele folosite de producator sunt de obicei si un foarte bun indicator asupra calitatii generale a produsului.
Accesoriile– cel mai bun uscator de par va include si accesorii suplimentare ce imbunatatesc utilizarea acestuia. De exemplu, persoanelor cu parul cret si lung le este necesar un difuzor de aer. Pe de alta parte, cei cu parul drept vor dori sa foloseasca o duza ce concentreaza jetul de aer. Fiecare uscator de par trebuie sa contina accesorii ce te vor ajuta sa cointrolezi fluxul de aer pentru o uscare mai buna si mai rapida.